Macie taki przepis, który jest po prostu majstersztykiem?
Ja chyba właśnie taki popełniłam...
Jabłka już od dłuższego czasu kojarzą mi się z jesienią. A w połączeniu z cynamonem, ojeju!
Od dawno już chodziło za mną ciasto z jabłkami, a dziś postanowiłam je zrobić.
A czego użyłam? Przeczytasz poniżej :)
Ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka, a właściwie żółtka (białka zostaw, przydadzą Ci się)
Mąkę, sól i cukier puder wymieszaj w misce (mi wygodniej było na stolnicy). Dodaj pokrojone masło i żółtka, ręcznie wyrabiaj na gładką, puszystą masę. Jeśli ciastko wyjdzie Ci za twarde- dodaj 1-2 łyżki wody. Jeśli zaś za rzadkie i zbyt klejące- dosyp trochę mąki. Pamiętaj- ciasto ma być delikatne. Spłaszcz ciasto trochę wałkiem, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:
- 4 duże jabłka
- cynamon
- słodzidło
- 1/2 szklanki wody
Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę i wsyp do miski. Wymieszaj z cynamonem i słodzidłem. Wszystko przesyp do głębokiej patelki lub garnka, wstaw na mały ogień. Dolej wodę, co jakiś czas mieszając. Gotuj pod przykryciem aż do zmiękczenia jabłek. Jeśli sos wyjdzie za rzadki- wsyp troszkę mąki, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Odstaw do wystudzenia
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 6 łyżek płatków owsianych
- 120 g masła
- szczypta soli
- 80 g cukru
Wsyp wszystko do miski i ręcznie mieszaj, aż zaczną powstawać grudki. Wsadź do lodówki
Przygotowanie:
- Formę o średnicy ok. 24 cm (u mnie forma do tarty) wysmaruj masłem i wyłóż schłodzonym ciastem na spodzie i brzegach. Na ciasto połóż papier do pieczenia, a na nim wysyp groch, fasolę ryż lub monety (w ten sposób na cieście nie powstaną bąble). Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.
- Jabłka wyłóż na ciasto, ubij pozostałe białka na pianę i łyżką wyłóż na wierzch jabłek. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut. Po tym czasie na pianę wysyp kruszonkę i ponownie wstaw do piekarnika na 20-30 minut.
- Podawaj samodzielnie lub z lodami- gotowe!
Kruszonka jest wyśmienicie chrupiąca, pianka delikatna, jabłka w nadzieniu słodkie i chrupiące, a ciasto kruche i rozpływające się w ustach...