Już dziś święto każdego łasucha!
Ale jak tu zjeść pączki i nie martwić się o figurę?
Mam na to przepis!
Pączki z piekarnika.
Inne, mniej kaloryczne niż tradycyjne donaty, ale nadal smaczne, ale także proste w przygotowaniu.
Potrzebujesz:
- 400 g mąki,
- 80 g cukru pudru,
- 30 g drożdży instant,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 35 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- Parę kropel aromatu waniliowego lub innego.
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsypujesz mąkę, cukier puder i drożdże
- Ciepłe mleko, roztopione masło, jajko i aromat łączysz ze sobą w mniejszej miseczce.
- Mokre składniki wlewasz do suchych i mieszasz łyżką, później wyrabiasz ręką.
- Ciasto, które nie klei się do ręki (możesz dosypać odrobinę mąki) odstawiasz w ciepłe miejsce na godzinę, niech wyrośnie.
- Piekarnik ustaw na termoobieg i temperaturę 175 stopni.
- Po tym czasie rozwałkowujesz na ok. 2 cm i wycinasz pączki.
- Pieczesz przez około 8 minut, do zarumienienia się ciasta.
- Ozdabiasz wedle uznania ;)
Faworki mojej mamy, która również piekła je w piekarniku ;) |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz :)
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.